Hvad koster det?

2020-03-25 14:23

Hvad koster det at komme igang med at fotografere?

Har du et kamera og objektiv liggende i skuffen, er svaret: ingenting. Virker kameraet, så er det bare igang med at øve sig. 

Men hvad hvis du har udstyr liggende, som du gerne vil have byttet ud med noget bedre og mere tidssvarende?

Ja, så skal du til lommerne. Du kan købe udstyr fra nyt, men du kan også købe brugt. 

Du kan være heldig at finde brugt udstyr, og endda til en rigtig god pris. Der er nogle ting du skal kigge efter, hvis du vælger at købe brugt:

Kamerahus: 

Huset skal være helt, ikke have tegn på at have været tabt, der må ikke være støv i huset ved sensor. Desuden er det en god ide at have styr på shuttercount (hvor mange billeder huset har taget). Dette gøres nemt ved at tage et billede med kameraet, tage hukommelseskortet og uploade det sidste billede der er taget til en hjemmeside f.eks: www.camerashuttercount.com. Når billedet er uploadet til hjemmesiden, fortæller siden dig helt præcist hvor mange billeder kamerahuset har taget. Er kameraets lukker udskiftet på et tidspunkt i kameraets levetid, vil denne udskiftning ikke nulstille shuttercount. 

Objektiv:

Objektivet skal være helt, og uden revner. Fokusring og zoomring skal glide let og uden modstand. Der må ikke være raslelyde, når du ryster objektivet. Der må ikke være ridser på glasset yderst på objektivet. 

Øvrigt udstyr som stativ, tasker og lignende: 

Udstyret skal være rent, uden støv, må ikke rasle eller virke itu. 

Vælger du at købe nyt, skal du også kigge dig godt for.

Man kan vælge at købe på nettet, og spare penge. Her kan jeg kun anbefale at man tager ind i en fysisk kamerabutik, og prøver tingene. De større forretninger, har store showrooms, hvor man kommer i "drømmeland" og kan prøve alt hvad de har på lager. Et eksempel er Goeckers forretninger, som ligger i København, Risskov og Stockholm. Goeckers priser, er ikke de billigste, men de kan skaffe stort set alt, og deres kundeservice er fantastisk. Jeg har flere gange fået svar på meget specielle foto-spørgsmål, og det gør de med et smil. Jeg har ikke fået rabat eller andet for at anbefale Goecker i denne vejledning.  Du kan se mere om udvalget hos Goecker her; www.goecker.dk. Der findes flere andre fysiske butikker, hvor du kan se og afprøve udstyr. 

Hvis du skal ud og købe nyt fra bunden, skal du overveje at købe:

Kamerahus. De store mærker er Nikon, Canon, Sony og Fuji. Jeg bruger selv Nikon, og har altid gjort det. Om man vælger Canon, Fuji, Nikon eller et andet stort mærke, er en smagssag. Jeg elsker Nikon for mærkets ergonomi og kvalitet. Skal du vælge cropsensor eller fullframe? For den "almindelige" fotograf, der ikke skal have printet i kæmpestore formater, vil cropsensor vise sig at være helt tilstrækkelig. Priser på et nyt kamerahus går fra cirka 5000 kr til 150.000 kr. De flestes behov vil være dækket med et hus til mellem 5000-10000 kroner. 

Objektiv: Mange kameraer, sælges i en såkaldt kit-pack, hvor der følger et 18-55 mm objektiv med. Objektivet er fint nok til visse former for portrætter, til almindelige billeder som snapshots og lignende. Men objektivet er masse-fremstillet, og du vil nok finde ud af at kvaliteten ikke er i top. Men hvad skal du så investere i? Mange vil sige: køb en telelinse, det vil du ikke fortryde. Det kommer an på hvad du vil fotografere. Hvis du vil fotografere landskaber med naturens forunderlige lys og landskaber, er en tele IKKE at foretrække. Vil du derimod fotografere fugle, rådyr eller andet, hvor det er svært at komme tæt på fysisk, så er en tele bestemt at foretrække. Mit favorit objektiv er ubetinget min Sigma 17-70 mm f/2,8-4. Den tegner skarpt og er god til landskaber og portræt. Et andet fedt objektiv er en såkaldt prime. Jeg har en Nikon 50 mm f/1,8. På en prime kan du ikke zoome, men skal "bevæge fødderne". Det lukker mere lys ind, og skaber en lækker baggrundssløring (bokeh) Kan man blande mærker? Jeg skriver at jeg fotograferer med Nikon-kamera, og har et Sigma objektiv. Går det an? Ja, for objektivet er lavet til Nikon kamera. Prisen for et objektiv er alt lige fra 2000 kr til 100.000 kroner. 

Stativer: Enhver fotograf, der vil ud i naturen, vil blive glad for et stativ. Når du køber et stativ er der lidt du skal tage hensyn til. Et tungt og stabilt stativ er godt til større kameraer, hvor du er sikret stabilitet grundet vægt på udstyr og vind i naturen. Ulempen er at det er tungere at slæbe på. Et let stativ kan ikke bære så meget vægt, men til gengæld fylder det ingenting, og vejer ingenting. Du kan også vælge en mellemting. Ligesom med alt andet kameraudstyr, er det en god ide at prøve stativet af i en fysisk butik. Stativer kan købes fra 300 kroner og op til 5000 kroner. Jeg nytter selv et stativ fra Manfrotto til 800 kroner, som dækker det behov jeg har lige nu. 

Tasker: Vælg en taske, der dækker dit behov. Der kan købes rygsække, små skuldertasker, og kufferter. Jeg har både rygsæk, skuldertasker, kuffert og messengerbags. Kufferten bruger jeg sjældent, faktisk kun ved rejser og længere opgaver.  Der er plads til meget, men til gengæld fylder den også meget. Min rygsæk er stor og rummelig med plads til meget. Den er tung, men bæres fint på ryggen. Den bruger jeg ved længere fototure. Skuldertasken bruger jeg sjældent, men det er den mest udbredte taske blandt fotografer. Min favorit er en særlig messengerbag, som er i en udvidet udgave. Jeg har plads til kamera, objektiv, et ekstra objektiv, blitz, batterigreb, batterier, handsker, pudseklude, actionkamera, og visitkort. Den er med mig overalt, og jeg har alt som jeg behøver on-location i den. Derudover har jeg også et stativ jeg kan sætte på den, ved behov. Tasker og rygsække kan købes fra 500-5000 kroner. 

Derudover kan man købe studielys, paraplyer, baggrunde og meget andet, men det kommer i en anden artikel.